Zonnepannen een mooi aanzicht

zonnepaneel

Dat zonnepanelen een degelijk onderdeel van de bouw en renovatie vormt is niets nieuws onder de zon. Zonne panelen hebben alleen maar voordeel, eenmaal in werking gesteld. Velen gaan dan ook ertoe over om een zonnepaneel aan te schaffen om zodoende de kosten op elektriciteit omlaag te halen. Maar wat als je er dubbel winst uit zou kunnen halen. Denk daarbij aan een zonnepaneel annex dakpan? Je gaat er dan letterlijk met de buit vandoor.

Een zonnepaneel annex dakpan, staat bekend als een zonnepan. Deze zijn de laatste tijd een hele hype geworden en dus een ware trend. Het voordeel van de zonnepan is dat die samen met het dak een mooi geheel vormt. Denk daarnaast aan de integratie rondom het dakraam waarbij de schaduw effecten geen probleem vormen.

zonnepaneel

De werking

Deze panelen zijn totaal geintegreerd in het dak en bestaan uit kleine zonnepanelen die in de dakplaten zijn verwerkt. De monokristallijne zonnecellen zorgen ervoor dat het het voorkomen heeft van een normale dakpan, immers is er ook geen andere bevestiging nodig. De achterzijde is voorzien van een gat voor bedrading om zodoende alle panelen aan elkaar te verbinden.

Zonnepannen zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart, grijs of rood. Tegenwoordig is het ook mogelijk om die naar kleuren wens te vervaardigen. Vooral de keramische dakpan en de Nelskamp F 10 worden veel gebruikt als zonnepan. Het jammere is dat er momenteel niet veel aannemers zijn, die zonnepannen willen bevestigen. Hierdoor is het nog altijd een zoektocht naar deskundigheid op dit vlak.

 De prijs van de zonnepannen verschilt niet groot met de alom bekende zonnepanelen. Voor een oppervlakte van ongeveer 10 vierkante meter, betaal je rond de 10000 euro. Daarnaast is de opbrengst met elkaar vergelijkbaar.

Het is daarom aanbevolen om bij de bouw of renovatie zeker de aanleg van zonnepannen mee te nemen.