Gasloos wonen? Dit kun je doen

Steeds meer mensen stappen over op gasloos wonen. Met gasloos wonen bespaar je een hoop energie. Dit is goed voor het milieu en uiteindelijk ook voor je portemonnee. Denk je erover na om milieubewuster te gaan wonen? Er is een aantal dingen die je kunt doen. In dit artikel geef ik je twee belangrijke voorbeelden: elektrisch koken op een inductiekookplaat en het laten plaatsen van een warmtepomp.

Elektrisch koken

Je kunt ervoor kiezen om over te stappen op een inductiekookplaat. Naast het feit dat het koken op een inductiekookplaat een stuk beter is voor het milieu, biedt deze vorm van koken ook een hoop andere voordelen. Zo gaat er veel minder energie verloren, waardoor het veel minder tijd kost het om het eten te verwarmen. Elektrisch koken is dus ook een slimme manier om energie te besparen. Ook is inductie een stuk veiliger: er is geen open vuur, er is veel minder kans op verbrandingsgevaar en staan de pannen een stuk steviger. Tenslotte is een inductiekookplaat relatief gemakkelijk schoon te maken.

Een warmtepomp plaatsen

Met een warmtepomp kun je je huis op een milieuvriendelijke manier verwarmen en voorzien van warm water. Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel, welke op gas werkt. De uitstoot van koolstofdioxide ligt bij een warmtepomp tot wel 50% lager omdat er niet of nauwelijks gebruik wordt gemaakt van gas. De warmtepomp werkt op elektriciteit en elektriciteit is duurzaam op te wekken, bijvoorbeeld met windmolens of met zonnepanelen.

Wonen zonder aardgas is het wonen van de toekomst en het is een vorm van wonen die steeds meer aandacht krijgt. Er bestaan dan ook verschillende initiatieven die eraan willen bijdragen om Nederland over enkele jaren compleet van het aardgas af te helpen. Wil je weten wat je nog meer kunt doen om van het gas af te gaan of ben je geïnteresseerd in het laten plaatsen van een inductiekookplaat of warmtepomp? Neem dan eens een kijkje op Engie-energie.nl.