Verplichte energiebesparing voor bedrijven

Verplichte energiebesparing voor bedrijven
Verduurzaming voor bedrijven staat hoog op de Europese agenda. Daarom is de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) in het leven geroepen. Het doel is om grote organisaties te helpen kijken waar ze kunnen besparen op hun energieverbruik. Natuurlijk is het niet vrijblijvend. Bedrijven hebben een onderzoeksplicht energiebesparing. Hiervoor moeten ze een EED energie-audit doen. In dit artikel vertellen we je meer over de EED energie-audit.

Voor wie is de EED audit verplicht?

De EED richtlijn stimuleeert verduurzaming voor bedrijven. Grote bedrijven zonder KMO status zijn verplicht om elke vier jaar een energie-audit uit te voeren en de resultaten te rapporteren aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hierbij wordt grondig onderzoek gedaan naar het energieverbruik van een bedrijf. Na het onderzoek wordt er een rapport gemaakt met aanbevelingen die je bedrijf kan toepassen om energie te besparen. Deze vervolgstappen zijn niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen.

Waarom is de EED richtlijn belangrijk?

Veel bedrijven zijn nog niet volledig op de hoogte van de EED richtlijn en de voordelen die dit met zich meebrengt. Naast financiële voordelen voor bedrijven en instellingen, zorgt de EED richtlijn voor minder CO2-uitstoot. Door het verminderen van de energieconsumptie kan er jaarlijks namelijk een aanzienlijke hoeveelheid CO2 worden bespaard. Als bedrijf heb je dus niet alleen economische voordelen, maar kom je ook een stap dichter bij een circulaire bedrijfsvoering.

Hoe kan energiebesparing worden bereikt?

Door het toepassen van de aanbevelingen uit het EED energierapport, daalt het energieverbruik binnen je organisatie. Hierbij kan gedacht worden aan onder meer betere isolatie, overschakelen op LED-verlichting of slimme verwarming en verlichting en vele andere zaken.

EED audit, handig hulpmiddel voor energiebesparing

Hoewel wettelijk verplicht, is de EED audit een handig hulpmiddel om erachter te komen waar er precies energiewinst te behalen valt binnen je onderneming, wat dit je oplevert en wat de terugverdientijd is. Lees hier alles over de voordelen van zonnepanelen op de bedrijfshal